Julia Meester, adviseur werving en selectie
Mirjam Buisman, adviseur werving en selectie
Patrick Crielaers, praktijkadviseur
Jacqueline Blom, adviseur werving en selectie
Marlies van der Vooren, directeur Dental Care Professionals
Nicole Roskamp, HR adviseur
Viviana Poort, adviseur werving en selectie
Katja Siegers, HR-adviseur
Laura van der Laan, adviseur werving en selectie
Rosanne Brakelé, adviseur werving en selectie

Meet & Greet vluchteling-tandartsen

Het zal je niet ontgaan zijn: de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Ook de mondzorgsector kampt met grote tekorten. Recentelijk berichtte de NOS dat dit tekort steeds vaker opgevangen wordt door tandartsen uit onder meer Duitsland, België, Spanje en Portugal. Maar kunnen we het niet dichter bij huis zoeken? In Nederland zijn er naar schatting honderden vluchtelingen met een achtergrond in de tandheelkunde die staan te springen hun beroep weer te kunnen uitoefenen. Daarom hebben wij in samenwerking met Refugee Talent Hub afgelopen dinsdag 5 maart een Meet & Greet georganiseerd voor professionals in de tandheelkunde met een vluchtelingenachtergrond.

BIG-registratie
De vluchteling-tandartsen die we hebben gesproken hebben veelal jarenlang ervaring als tandarts, maar zijn nog niet BIG-geregistreerd. Om als tandarts zelfstandig te mogen werken in een Nederlandse praktijk is registratie in het BIG-register verplicht. Uiteraard worden hier strenge eisen aan gesteld. Zo moeten tandartsen die in het buitenland zijn opgeleid Nederlandse kennis- en vaardighedentoetsen afleggen, beroepsinhoudelijke examens doen en hun diploma’s laten waarderen. Dit is een langdurig proces. Werken in een tandartspraktijk onder toezicht van en BIG-geregistreerde tandarts biedt voor beide partijen een oplossing. De praktijk heeft er een ervaren medewerker bij en de vluchteling-tandarts kan ervaring opdoen in een Nederlandse tandartspraktijk. Ondertussen kan hij of zij de BIG-registratie (en alle toetsen die daarmee zijn gemoeid) afronden om ook op papier te voldoen aan de eisen waar de in Nederland opgeleide tandarts aan moet voldoen.

Veel belangstelling
De Meet & Greet is georganiseerd met als doel de talenten te leren kennen op zowel persoonlijk als professioneel vlak. De opkomst was groot: ruim twintig vluchteling-tandartsen zijn geïnterviewd, mannen en vrouwen, jong en al wat ouder. De één is het registratietraject net gestart, de ander is al ver gevorderd, maar allemaal willen zij hetzelfde: hun vak weer kunnen uitoefenen.

Win-winsituatie
Naar aanleiding van de gesprekken gaan wij binnen ons landelijke netwerk op zoek naar de juiste match tussen tandartspraktijk en tandheelkundig talent. Verwacht wordt dat dit leidt tot verlichting van de werkdruk in diverse tandartspraktijken en daarnaast zorgt voor een positieve stap in de loopbaan van vluchteling-tandartsen in Nederland.

   

   

 

Auteur Rosanne Brakelé I Adviseur Werving & Selectie
Publicatiedatum 8-3-2019 12:30
Contact
Herenstraat 43
1404 HC Bussum
Telefoon:    035 6959501
Email:          info@dentalcareprofessionals.nl
Website België: www.dentalcareprofessionals.be

Volg ons

© Copyright 2020 Dental Care Professionals Contactgegevens
OTYS Recruiting Technology
Snel zoeken