Julia Meester, adviseur werving en selectie
Mirjam Buisman, adviseur werving en selectie
Patrick Crielaers, praktijkadviseur
Jacqueline Blom, adviseur werving en selectie
Marlies van der Vooren, directeur Dental Care Professionals
Nicole Roskamp, HR adviseur
Viviana Poort, adviseur werving en selectie
Katja Siegers, HR-adviseur
Laura van der Laan, adviseur werving en selectie
Rosanne Brakelé, adviseur werving en selectie

Werving & Selectie onder de loep

In de huidige krappe arbeidsmarkt zijn de doorlooptijden van vacatures gemiddeld een stuk langer dan een aantal jaar geleden. Er zijn minder mensen op zoek naar een andere baan en minder werklozen die direct beschikbaar zijn. Voor praktijken dus een grotere uitdaging om vacatures vervuld te krijgen, laat staan naar volle tevredenheid. Deze tips helpen u bij de werving en selectie van kandidaten, zodat u uw vacature snel kunt vervullen.

Plan de werving & selectie
Als medewerkers opzeggen hebben ze meestal één of twee maanden opzegtermijn; vaak niet lang genoeg om een nieuwe medewerker te vinden. Begin dus direct bij het opzeggen van een medewerker met werven om leegtes te beperken. Indien een praktijk gaat uitbreiden is dit van tevoren bekend. Neem de werving van medewerkers op tijd mee in het planningsproces. Denk goed na over de meest effectieve en efficiënte manier om de betreffende vacature op de juiste manier opgevuld te krijgen. Zit u in een omgeving waarin het voldoende is om enkel een vacaturetekst bij de plaatselijke supermarkt op het prikbord te hangen of is het nodig om voor grover geschut te gaan? Hoeveel tijd heeft u zelf voor de gehele werving en selectie en welke middelen heeft u ter beschikking?

Maak een kandidaatprofiel
Kijk kritisch naar het wervingsprofiel voor de nieuwe medewerker. Wilt u het liefst een kopie van de vertrekkende medewerker of is dit het geschikte moment om de teamsamenstelling en de werkwijze in de praktijk onder de loep te nemen. Bedenk welk profiel voor de juiste aanvulling zal zorgen. Besef hierbij wel dat u van de nieuwe medewerker niet kan verwachten dat deze bestaande problemen oplost. Indien de sfeer in het team niet fijn is, kan de nieuwe medewerker nog zo sociaal en gezellig zijn, de verwachting dat de nieuwe medewerker het sfeerprobleem oplost is niet realistisch.

Handel snel en zorgvuldig
Handel snel gedurende het gehele proces, maar verlies zorgvuldigheid niet uit het oog. Een nieuwe medewerker die eigenlijk toch niet goed blijkt te passen, kost u uiteindelijk veel negatieve energie en een herhaling van het hele proces. Neem daarom de tijd voor de gesprekken, ongeveer een uur per kandidaat. En laat kandidaten altijd een dagdeel meelopen, zodat van twee kanten kan worden gekeken of het klikt en of de wederzijdse verwachtingen kloppen. Zorg dat er niet teveel tijd over het selectietraject gaat en plan voor geïnteresseerde kandidaten de gesprekken op korte termijn.

Houd de kandidaat op de hoogte
Koppel adequaat terug naar kandidaten en hou kandidaten goed op de hoogte van de stappen in het selectieproces. Als een kandidaat niet goed weet waar hij aan toe is, is de kans groter dat een andere praktijk hem voor je neus weg kan kapen. Onze werving & selectie adviseurs maken nog regelmatig mee dat een kandidaat eindeloos zit te wachten op terugkoppeling. Of zelfs dat beide partijen hebben aangeven met elkaar door te willen gaan, maar dat de praktijk maar niet met een voorstel voor de arbeidsovereenkomst komt en de kandidaat uiteindelijk toch weer verder gaat kijken. Doodzonde om het hierop stuk te laten lopen!

Schakel onze W&S adviseurs in
Als HR-adviseurs van Dental Care Professionals is onze beste tip uiteraard: zet de vacature uit bij onze collega’s van werving & selectie! Dit gaat bij Dental Care Professionals op basis van 'no cure, no pay', dus er is nooit wat aan verloren. Gezien het kandidatenbestand dat Dental Care Professionals de afgelopen 12 jaar heeft opgebouwd, vergroot u de kans op een snelle en juiste match aanzienlijk door de vacature bij ons uit te zetten. Niet alleen de werving, ook de voorselectie en terugkoppeling aan kandidaten nemen wij uit handen. Daarmee bespaart u uzelf een hoop tijd en energie!

Auteur Katja Siegers | HR-adviseur
Publicatiedatum 25-3-2019 14:00
Contact
Herenstraat 43
1404 HC Bussum
Telefoon:    035 6959501
Email:          info@dentalcareprofessionals.nl
Website België: www.dentalcareprofessionals.be

Volg ons

© Copyright 2020 Dental Care Professionals Contactgegevens
OTYS Recruiting Technology
Snel zoeken