Julia Meester, adviseur werving en selectie
Mirjam Buisman, adviseur werving en selectie
Patrick Crielaers, praktijkadviseur
Jacqueline Blom, adviseur werving en selectie
Marlies van der Vooren, directeur Dental Care Professionals
Nicole Roskamp, HR adviseur
Viviana Poort, adviseur werving en selectie
Laura van der Laan, adviseur werving en selectie
Rosanne Brakelé, adviseur werving en selectie

Op vakantie in tijd van Corona

Het coronavirus brengt ook in vakantietijd wat teweeg met betrekking tot situaties die zich voor kunnen doen tijdens de vakantie. Hieronder een aantal vragen en scenario's op een rij, vanuit het perspectief van de werknemer.

Mag ik op vakantie?
Het is weer mogelijk om in een groot aantal Europese landen op vakantie te gaan, maar nog geen enkel land staat op ‘groen’. Het reisadvies voor veel landen binnen de Europese Unie (EU) en de Schengenzone is aangepast van ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden, alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). Blijf wel alert op de risico's. Zo kunnen landen binnen korte tijd strenge maatregelen nemen als er een piek is in het aantal corona-besmettingen. Dat zie je nu al in Portugal en Spanje, waar delen toch weer op ‘oranje’ gezet zijn.

Welke landen hebben code geel? Kijk op www.nederlandwereldwijd.nl voor actuele informatie per land.

Naar welke landen mag niet gereisd worden?
Het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk, Zweden en enkele Balkanlanden blijft op code oranje. Datzelfde geldt voor landen buiten Europa. Code oranje betekent dat vakantiereizen naar deze landen wordt afgeraden. Een aantal landen als Noorwegen, Ierland en Finland moeten nog besluiten of ze Nederlandse toeristen toelaten. Check altijd de actuele informatie op www.nederlandwereldwijd.nl.

Wat als je naar een gebied gaat met reisadvies code geel?
e mag afreizen naar een gebied met code geel, maar let op dat de situatie rond het coronavirus elk moment kan veranderen! Bij een nieuwe uitbraak kunnen landen strenge maatregelen nemen, zoals het afsluiten van gebieden en het sluiten van grenzen. Dat kan heel snel gaan. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid of je dit risico wilt nemen.

Wat gebeurt er als je naar een gebied bent afgereisd met code geel, maar de code plotseling verandert naar code oranje of rood?
et is van belang dat je dan zo snel mogelijk terugkeert naar Nederland. Indien het land of het gebied of de stad, waarin je je bevindt, op lockdown gaat, dan blijf je op de bestemming totdat er weer gereisd mag worden.

Moet ik in thuisquarantaine als ik terugkom uit een code oranje gebied, ook al heb ik geen klachten?
Ja, de overheid adviseert passagiers die terugkomen vanuit een hoog-risicogebied dringend om bij thuiskomst 14 dagen in quarantaine te gaan.

 

Heb ik recht op loon als ik niet terug kan keren van mijn vakantie of in (thuis)quarantaine moet?
Nee, het overheidsadvies blijft dat dergelijke vakantiereizen voor eigen risico zijn. Je moet je er bewust van zijn dat, bij eventueel niet kunnen terugkeren of een quarantaine verplichting, dit in jouw risicosfeer ligt. De werkgever hoeft in dat geval het loon niet door te betalen.

Mag mijn werkgever, gelet op de AVG, vragen of ik naar een vakantiebestemming in een risicogebied (rood of oranje) ben geweest?
Ja, dat mag zolang die niet vraagt om medische gegevens. Een werkgever heeft een gerechtvaardigd belang omdat die naar de wet verplicht is om de veiligheid van medewerkers en patiënten te waarborgen, ondanks het feit dat een bevestigend antwoord negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor deze medewerker. 

Kan mijn werkgever mij verbieden af te reizen naar een vakantiebestemming met code rood of oranje?
Nee, dat kan niet. Maar wees je bewust van de risico’s en de gevolgen zoals het niet doorbetalen van je loon (maar denk bijvoorbeeld ook aan problemen met je reisverzekering en niet-gedekte kosten vanwege langer verblijf).

Wat als ik op vakantie ga en bij terugkomst in Nederland blijk ik ziek te zijn, waardoor ik niet kan werken. Heb ik dan recht op doorbetaling van mijn loon tijdens ziekte?
Als je bewust bent afgereisd naar een land met code rood of oranje weet je dus dat er van je verwacht wordt dat je na terugkeer in quarantaine gaat. Dat betekent dat je dan je werk in veel gevallen niet kunt verrichten. Omdat je dat op voorhand weet, kan gesteld worden dat de oorzaak dat je je werk niet kan verrichten, in jouw risicosfeer ligt. Dit betekent dan dat je tijdens de periode van quarantaine in principe geen recht op loon hebt als je je werk niet kan verrichten.

Voert de Nederlandse overheid weer repatriëringsvluchten uit indien er een nieuwe corona uitbraak komt?
Bij een nieuwe uitbraak kunnen lokale overheden weer maatregelen nemen, zoals het afsluiten van hotels en/of gebieden en het sluiten van grenzen. Dat kan heel snel gaan. Door naar het buitenland te reizen aanvaardt de werknemer dit risico. Dit is dus de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf. Een repatriëringsoperatie door de overheid ligt daarom niet voor de hand, heeft de overheid aangegeven.

(bronnen: www.knmt.nl, www.nelderlandwereldwijd.nl, www.rijksoverheid.nl, www.awvn.nl)

 

Auteur Nicole Roskamp-Eldering
Publicatiedatum 21-7-2020 11:14
Contact
Herenstraat 43
1404 HC Bussum
Telefoon:    035 6959501
Email:          info@dentalcareprofessionals.nl
Website België: www.dentalcareprofessionals.be

Volg ons

© Copyright 2020 Dental Care Professionals Contactgegevens
OTYS Recruiting Technology
Snel zoeken