Modelovereenkomsten
Veel tandartsen en mondhygiënisten werken als ZZP’er. De afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer leg je vast in een overeenkomst van opdracht.
Modelovereenkomst van opdracht
Wil je afspraken vastleggen met een tandarts-medewerker of mondhygiënist die op zelfstandige basis werkt? Op de website van de belastingdienst vind je modelovereenkomsten van opdracht voor de mondzorg.
Loondienst of ZZP?
Veel tandartsen en mondhygiënisten willen werken als ZZP’er. Dat levert fiscaal voordeel op, voor opdrachtnemer en opdrachtgever. Je betaalt uit op basis van een honorariumpercentage. Vaak hebben ZZP’ers in de mondzorg meerdere opdrachtgevers. Dat betekent dat ze vaak deels in de ene en deels in een andere praktijk werken. Wil je weten wat de voor- en nadelen zijn in jouw praktijksituatie? We gaan er graag met je over in gesprek.
Nieuwe wetgeving in de maak
De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, kortweg DBA, wordt vervangen. Wanneer dit gaat gebeuren en wat de gevolgen zijn voor de samenwerking in mondzorgpraktijken is nog niet duidelijk. We houden de ontwikkelingen in de gaten. Als er nieuws is publiceren we hierover in ons blog.
Veelgestelde vragen
Wat houdt een honorariumstaffel in?
Een honorariumstaffel houdt in dat het percentage dat de ZZP’er tandarts of mondhygiënist afhankelijk is van de gemiddelde omzet. Hoe hoger de gemiddelde omzet, hoe hoger het percentage.
Is een praktijk verplicht de KNMT salarisrichtlijnen te volgen?
Nee, voor de mondzorg geldt geen CAO. De richtlijnen van de KNMT zijn dus precies dat: richtlijnen. Als praktijkhouder kan je daar van afwijken. Veel tandartspraktijken volgen de richtlijnen overigens wel.