Groei maakt alles leuker. Hoe staat het met de groei van jouw praktijk?

Het gaat goed met je praktijk. Die groeit in aantal patiënten en medewerkers, en dus ook in omzet. Bovenal wil je je team in staat stellen om (mee) te groeien. In vakmanschap, autonomie  en verbondenheid. En dat begint bij jou als praktijkhouder of -manager. Deze tien communicatietips helpen je om beter samen te werken en een succesvol team te smeden.

Het begint bij jou!

Bekwame medewerkers die verantwoordelijkheid in hun werk tonen in een bruisende, energieke werkomgeving: dát is wat je wilt. Die groei begint bij jou als praktijkhouder of -manager, en dat betekent vaak hard werken. Een goede balans tussen de bedrijfsvoering en het personeelsbeleid vertaalt zich vaak ook in goede financiële resultaten. Als je succes ziet en merkt dat je medewerkers en patiënten de inspanningen waarderen, geeft dat een enorm goed gevoel. Bij het hele team.

En dat is hard werken...

Vakmanschap is iets waar mondzorgpraktijken dagelijks aan werken: doorlopend leren en verbeteren. Autonomie creëer je door medewerkers eigen regie over hun presteren te geven: ruimte, in ruil voor hun beste inzet. Verbondenheid ontstaat onder andere door samenwerken aan een gezamenlijke uitdaging: een missie die iedereen in het team belangrijk vindt. Het vieren van de behaalde mijlpalen en successen hoort daar natuurlijk ook bij.

Groei in communicatie

Vertrouwen is de basis van alle relaties en samenwerking, en vereist goede interne en onderlinge communicatie. Alle gedrag heeft een effect op anderen, dus ook wat je níet zegt of doet. Slechte communicatie kan zorgen voor onvrede waardoor medewerkers zich minder betrokken voelen of de praktijk verlaten. Belangrijk dus om hier moeite voor te doen en regelmatig te vragen hoe je collega’s de communicatie ervaren.

Hoe goed luister jij?

Om te kunnen verbeteren, moet je begrijpen wat er niet goed gaat en daarop focussen. Goed luisteren én doorvragen naar de reden dus. Door actief te luisteren krijg je meer informatie, begrijp je mensen beter en kun je de samenwerking verbeteren. Bovendien toon je hiermee respect voor de ander, en voorkom je misverstanden en conflicten. Iedereen wil immers gehoord worden. Niet voor niets is LSD een populaire gesprekstechniek: luisteren, samenvatten en doorvragen.

10 tips voor goede communicatie

Er zijn veel ‘gouden regels voor communicatie’. Wat mij betreft zijn dit de belangrijkste:

  1. Wees concreet, constructief en consistent.
  2. Wees open: leg altijd uit wat je doet en waarom, en deel waar nodig ook je dilemma.
  3. Wees eerlijk. Geef het toe als je iets (nog) niet weet of niet wilt of kunt zeggen.
  4. Geef ruimte voor feedback. Vraag voordat je iets (terug)zegt wat de ander of anderen bezighoudt.
  5. Luister actief, met aandacht (echt horen wat er gezegd wordt) en empathie (inlevingsvermogen in het perspectief van de ander).
  6. Blijf met elke medewerker in gesprek.
  7. Communiceer gestructureerd en duidelijk: met een heldere boodschap en doel.
  8. Kies de juiste momenten, (communicatie)tools en frequentie.
  9. Doe geen overbodige meldingen aan medewerkers die hier geen belang bij hebben. Te veel communicatie (zijstraten) werkt averechts.
  10. Deel ook de successen en positieve boodschappen.

Groei van (administratieve) processen

Via goedwerkende administratieve processen en systemen borg je resultaat. Neem je deze regelmatig onder de loep? Door je praktijk ook hierin te laten groeien, kun je werkzaamheden efficiënter uitvoeren. Ook vergroot je de grip op de planning, en kun je deze beter en sneller intern afstemmen met de medewerkers.

Hoe wij jouw praktijk kunnen helpen om te groeien

Onze HR-adviseurs kijken naar de verschillende pijlers van succesvol samenwerken en maken hiervan een analyse. Welke leiderschapsstijl kun je het beste toepassen in jouw praktijk? Hoe verloopt de communicatie? Welke werkprocessen kunnen soepeler verlopen? Hoe worden de middelen en het menselijk kapitaal ingezet? Op basis van onze bevindingen en de behoefte van de praktijk maken we actieplan en werken we samen aan de ontwikkeling van je team. Zo hebben we al verschillende praktijken mogen helpen. Vergeet niet: groei maakt alles leuker.

Advies of hulp nodig bij het personeelsbeleid, teamontwikkeling of de werving voor je tandartspraktijk? Wij helpen je graag!

Bel gerust met Wendy Sol of Valesca Nederlof: 035 – 69 59 501 of mail info@dcprofs.nl.