Een medewerker ontslaan. Hoe pak je dat aan?

“Als ze eenmaal een vast contract hebben, dan kom je toch nooit meer van je werknemers af?” “Als een werknemer steeds de kantjes ervan af loopt en duidelijk disfunctioneert, hoe kom ik dan van hem of haar af?” “In Nederland is het toch praktisch onmogelijk om iemand te ontslaan?”

Dit zijn voorbeelden van vragen en sentimenten die spelen bij praktijkhouders in Nederland. Voor een werknemer is ontslag nemen een fluitje van een cent: vaak maar een maand opzegtermijn en er is geen reden nodig voor opzegging. Vast contract of voor bepaalde tijd, dat maakt voor de opzegging van de werknemer niet uit. Maar wat als je als praktijkhouder afscheid wilt nemen van een medewerker, wat zijn dan je mogelijkheden?

Dit artikel geeft in het kort antwoord op deze vraag. Belangrijk is om eerst de situatie in kaart te brengen, wat is de status van de overeenkomst, wat zijn de wederzijdse rechten en plichten? Dat zal uitwijzen welke mogelijkheden er zijn om een arbeidsverhouding te beëindigen, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval en de grond of reden om de overeenkomst te willen beëindigen.

Bron: Dentista Praktijkmanager Magazine 

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen bij ontslag?

Neem dan vrijblijvend contact op met onze HR-adviseurs, Valesca Nederlof en Wendy Sol. Telefoonnummer: 035 – 69 59 501 of mail naar info@dcprofs.nl.