9 tips voor een succesvolle match

Er ontstaat een vacature. Een medewerker heeft ontslag genomen of je praktijk groeit en je kunt wel een extra paar handen gebruiken! Goede vervanging of aanvulling vinden kost veel tijd en moeite, dus je hoopt een nieuwe collega te vinden die goed bevalt en voor langere tijd blijft werken. En in deze schaarse markt kan dat nog knap lastig zijn! Om je een eindje op weg te helpen geven wij je 9 tips voor een succesvolle match.

1. Bedenk naar wat voor collega je écht op zoek bent

Dit is hét moment om eens kritisch te kijken naar je teamsamenstelling. Welke rollen, vaardigheden en eigenschappen zijn goed vertegenwoordigd in je team? En op welk vlak kun je aanvulling gebruiken? Zoek je een allrounder of is het handiger om een specialist in huis te halen? Of misschien wil je bepaalde taken kunnen delegeren? Met een helder profiel voor ogen wordt je vacaturetekst persoonlijker, kun je een betere eerste selectie van kandidaten maken én is de kans op een succesvolle, waardevolle samenwerking een stuk groter!

2. Snel schakelen is cruciaal!

Voor gekwalificeerde, ervaren tandheelkundige medewerkers liggen de banen voor het oprapen. Het is daarom cruciaal om snel te reageren wanneer je een sollicitatie binnenkrijgt. De kans is namelijk groot dat de sollicitant meerdere procedures tegelijk heeft lopen. Zorg dat je de sollicitatieprocedure met de kandidaat vlot doorloopt. Wanneer je de kandidaat een aanbod wilt doen, zorg dan dat je snel een arbeidsovereenkomst kunt overhandigen. Voor beide partijen is het fijn als je weet waar je aan toe bent!

3. Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je iemand uitnodigt voor een sollicitatiegesprek verwacht je dat diegene zich goed voorbereidt. Doe dat zelf ook! Maak tijd vrij en zorg dat de kandidaat zich welkom en gehoord voelt. Weet naar wat voor collega je op zoek bent en stel vragen om erachter te komen of de persoon die tegenover je zit is wie je zoekt. Hiervoor kun je gebruikmaken van de STARR-methode.

4. Neem een assessment af

In het bedrijfsleven wordt hier al veelvuldig gebruik van gemaakt: assessments. Bijvoorbeeld een Persoonlijk Profiel Analyse (PPA) die inzicht geeft in iemands sterke kanten, valkuilen, eigenschappen en vaardigheden. Vind je de aanwezigheid van bepaalde competenties en eigenschappen belangrijk bij de succesvolle invulling van de functie en als aanvulling voor het team? De PPA laat zien in hoeverre deze aanwezig zijn bij de kandidaat. Wil jij een PPA inzetten tijdens de sollicitatieprocedure? Lees hier meer en kijk hoe wij je kunnen ondersteunen.

5. Plan een meeloopdag in

Een meeloopdag is dé manier om de kandidaat een indruk te geven van hoe het is om bij je te komen werken. En minstens zo belangrijk: jij krijgt een indruk van hoe de kandidaat functioneert in je team. Let bijvoorbeeld op de onderlinge interactie. Ook de vragen die de kandidaat stelt kunnen veel over hem of haar zeggen.

6. Vraag referenties op

Dit is één van de laatste stappen in de sollicitatieprocedure. De kandidaat moet altijd toestemming geven om referenties in te winnen. Wanneer dat bij de huidige werkgever is, wil de kandidaat natuurlijk zelf de kans krijgen zijn/haar werkgever in te lichten over het aanstaande vertrek.

7. Schakel een wervings- & selectiebureau in

Het hele proces van werving & selectie neemt veel tijd en moeite in beslag. Tijd die je niet aan de stoel kunt besteden. Wij nemen je graag die zorg uit handen! Dental Care Professionals heeft een groot netwerk en bereikt ook latente zoekers. Voor ons is het vinden en selecteren van tandheelkundige professionals dagelijkse kost. Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen met het succesvol vervullen van een vacature? Lees hier meer over onze werkwijze.

8. Staar je niet blind op een goede klik

Een goede klik met een kandidaat is uiteraard erg belangrijk, maar hier blindelings op afgaan is niet altijd de meest verstandige keuze. Probeer altijd je gevoel te objectiveren door goede vragen te stellen. Vraag ook een collega om bij een gesprek te zijn, zodat je niet in je eentje de keuze hoeft te maken om iemand wel of niet aan te nemen.

9. Blijf ook na indiensttreding met elkaar in gesprek

Uiteindelijk heb je die ideale match gevonden. Nu is het zaak de werkrelatie goed te houden. Blijf met elkaar in gesprek. Niet alleen tijdens functionerings- en beoordelingsgesprekken, maar ook ‘in de wandelgangen’. Er kunnen zich onvoorziene situaties voordoen, zowel op het werk als privé, die hun weerslag kunnen hebben op de medewerker. Door oog voor elkaar te houden, zul je elkaar beter begrijpen en kunnen jullie zo nodig samen een oplossing zoeken.

Vragen of hulp nodig bij je vacatures?

Met deze tips in je achterhoofd ben je een stap dichterbij die ideale match! Heb je nog vragen naar aanleiding van dit blog? Neem dan contact op met één van onze adviseurs Werving & Selectie door te bellen naar 035 – 69 59 501 of een mail te sturen met je vraag naar info@dcprofs.nl.

Wil je nóg meer weten over dit onderwerp? Beluister dan de podcast van ‘Mondzaken’ via https://bit.ly/MondzakenE04 of beluister de podcast via Spotify: Mondzaken aflevering 4.

Auteur:

Mirjam Buisman, Adviseur Werving en Selectie

Verder lezen